Goji uogos: sveikatos ir ilgaamžiškumo paslaptis
"Tarp visų mano kada nors ragautų produktų, Goji uoga yra proveržis tradicinėje medicinoje." (D.Gary Young)
Goji uogos, lietuviškai vadinamas dygliuotuoju ožerškiu. Juos mini senovės kinų legendos ir medicininiai įrašai, siekiantys net 5000 metų. Ningsia regiono dygliuotieji ožerškiai (Goji) vis dar įtraukti į keletą kinų žolinių farmakopėjų ir išrašomi pacientams, sergantiems kepenų ir inkstų nepakankamumu, cukriniu diabetu ir turintiems regėjimo problemų.
Vieta, kurioje auginamas Goji derlius, yra labai svarbi sąlyga, lemianti turtingą Goji mineralinių medžiagų sudėtį. Todėl Goji uoga užauginta Lietuvoje ne bus tokia kaip auganti Šiaurės Kinijos Ningsia hui regione. Čia geltonosios upės potvynių užliejami laukai, maitinami vandeniu, atnešamu iš Himalajų kalnų grandinei priklausančių kalnų. Tokie vandenys yra prisotinti mineralinių medžiagų, kuriomis minta augalas.
Kodėl reiktų valgyti Goji uogas? Goji uogose yra daugybė žmogaus organizmui reikalingų mineralų. Su sauja šių uogų kūną aprūpinsite:
- 18 skirtingų amino rūgščių (2 lentelė)
- 22 mikroelementai ir 20 makroelementų (tokių kaip kalcis, magnis, varis, chromas, kalis, cinkas)
- 5 nepakeičiamos riebiosios rūgštys
- 6 vitaminai
- 16-17 proc. baltymų (daugiau nei bičių žiedadulkėse)
- Daugiau beta karotino nei morkose
- Daugiau kalcio nei kalafioruose
- Daugiau vitamino C nei apelsinuose
- Daugiau natūralaus antioksidanto savybių nei kitame maiste
- 8 polisacharidai
- 6 monosacharidai
- Fenolių, polifenolių junginiai
- 5 karotenoidai
- Goji uogos apsaugo ląsteles nuo mutacijos. DNR apsauga. Gerina atmintį.
- Kadangi turi daug fermentų labai tinka virškinimui, mažina vidurių putimą.
- Turi priešvirusinių savybių, mažina uždegimą.
- Mažina menopauzės simptomus, sąnarių skausmus.
- Raudonosios goji uogos itin naudingos kepenų sveikatai. Be to, goji uogos veikia kaip natūralus vaistas nuo inkstų akmenligės, padeda išvalyti kraują.
- Goji uogos padeda organizmui kovoti su laisvųjų radikalų (tabako dūmų, užterštumo, streso ir t.t.) daroma žala. Tokiu būdu sumažėja vėžinių susirgimų rizika, neleidžiama rastis augliams, iš kūno greičiau pašalinami žalingi toksinai, stiprėja imuninė sistema;
- Manoma, kad goji uogos padeda apsaugoti akis nuo ligų, susijusių su žmogaus senėjimu, pavyzdžiui, geltonosios dėmės degeneracijos. Dėl anksčiau minėtų antioksidantinių savybių, uogos stiprina regėjimą ir saugo akis nuo žalingų UV spindulių;
- Kasdien valgomos uogos gali pagerinti odos būklę, kadangi jose beta karoteno daugiau negu morkose! Turinti antioksidantinių savybių, medžiaga saugo didžiausią mūsų organą nuo priešlaikinio senėjimo. Beta karotenas naudojamas gydyti UV poveikio sukeltas ligas, pavyzdžiui, saulės dilgėlinę arba vilkligę. Būtent todėl vasarą, kai saulė dar labiau suaktyvėja, siūloma kasdien atsigaivinti stikline goji sulčių;
- Sergantieji diabetu taip pat turėtų nepraleisti pro akis goji uogų, kadangi jose esančios veikliosios medžiagos padeda kontroliuoti į kraują išskiriamo cukraus kiekį, reguliuoti gliukozės lygį. Tyrimai rodo, jog goji uogos taip pat gali padidinti audinių jautrumą insulinui;
100 g Goji vaisių maistinė vertė (1 lentelė)
* 1-3 metus laikytų džiovintų Goji vaisių preliminarūs duomenys.
** Rekomenduojama paros norma (dažnai trumpinama RPN) – nustatytas tam tikros maistinės medžiagos kiekis vienai dienai, kurio užtenka beveik kiekvieno (97-98 %) sveiko žmogaus organizmui.
100 g Goji esančios aminorūgštys (2 lentelė)
* 1-3 metus laikytų džiovintų Goji vaisių preliminarūs duomenys.
Aminorūgštys panaudojamos tartum įvairių formų plytelės statant baltymą. O baltymai savo ruožtu - gyvybiškai svarbūs sudarant baltuosius kraujo kūnelius ir antikūnius, kurie yra labiausiai besidalijančios organizmo ląstelės. Baltymai taip pat padeda palaikyti sveiką užkrūčio liauką, kuri yra gyvybiškai svarbi optimaliam ląsteliniam imunitetui.
Leucinas yra vienintelis maistinis baltymas, kuris pasižymi raumenų audinio augimą skatinančia savybe. Argininas - laikomas svarbiausia maistine medžiaga sveikam imunitetui palaikyti, taip pat atlieka svarbų vaidmenį ląstelių dalijimosi, audinių atsinaujinimo ir žaizdų gijimo procese.
Vitaminai ir mineralinės medžiagos dažnai veikia poromis todėl daugelio mineralų organizmas negali įsisavinti, jeigu trūksta kokio nors konkretaus vitamino. Įdomu tai, kad Ningsia regiono Goji sudėtyje yra daugelis šių vitaminų ir mineralinių medžiagų porų.
Ningsia regiono Goji - vienas turtingiausių natūralių kalio šaltinių. Kalis yra žmogaus mitybai būtinas mineralinis mikroelementas. Jis yra svarbus neuronų funkcijai ( smegenų ir nervų) ir daro įtaką ląstelių osmosinei pusiausvyrai.
Goji yra turtingiausias vegetariškas cinko šaltinis. Jis labai svarbus sveikam imunitetui palaikyti. Džiovintos uogos turi 5 kartus daugiau cinko nei Briuselio kopūstai ir daugiau nei žali kiaušiniai. Cinkas atlieka svarbų vaidmenį gaminant "natūraliąsias ląsteles žudikes", taip pat gerina mikrobus naikinančių makrofagų veiklą.
Skaidulos - Goji jų turi daugiau nei jų yra avižų sėlenose ir dvigubai daugiau nei grikiuose. Goji taip pat yra tirpių skaidulų, kurios yra veiksmingos šalinant trigliceridus ir cgolesterolį iš kraujo ir mažina riziką susirgti širdies ligomis.
* 1-3 metus laikytų džiovintų Goji vaisių preliminarūs duomenys.
Kaip vienas turtingiausių karotinoidų šaltinių, Goji gali sustiprinti imunitetą. Buvo įrodyta, kad tokie karotinoidai kaip zeaksantinas ir liuteinas apsaugo nuo odos vėžio ir saugo akis nuo su amžiumi susijusios geltonosios dėmės degeneracijos.
1998 m. Korėjos mokslininkai Goji sudėtyje atrado ypatingus junginius, suteikiančius galingą apsaugą svarbiam žmogaus organizmo organui - kepenims. Buvo įrodyta, kad tokios maistinės medžiagos kaip pirolai ir cerebrozidai, apsaugo kepenis nuo toksinų ir hepatito daromos žalos.
Tyrimais įrodyta, kad polisacahridai, kurių taip pat turi Goji, teigiamai veikia "natūraliųjų ląstelių žudikių" funkciją, kas padeda kovot su vėžiu. Goji turimas aukštas polisacharidų ir skaidulų kiekis gali skatinti naudingųjų virškinimo trakto bakterijų augimą.
Goji sudėtyje aptinkami cukrai:
Pasirinktų maisto produktų glikemijos rodiklis (matuoja, kaip greitai maisto produktas pakelia cukraus kiekį kraujyje.
Mažą glikemijos rodiklį turinčių maisto produktų vartojimas yra labai svarbus norint sumažinti klastingą degeneracinę žalą, sukeliamą ilgalaikio padidėjusio cukraus kiekio kraujyje, kuris apsunkina širdį, inkstus, kasą ir kraujotakos sistemą.
Didžiausią antioksidantų kiekį turintys maisto produktai
* 2004 m duomenys.
Maisto produkto ORAC vertė matuoja jo kovos su laisvaisiais radikalais pajėgumus. Džiovintų Goji uogų ORAC vertė, lyginant su visai skitais neapdorotais maisto produktais yra viena didžiausių!
Filmuką apie šias uogas rasite čia
Rekomenduoju naudoti Young Living firmos Goji uogas, kurios tikrai turės šiame straipsnyje išvardintas savybes. Jei turėsite klausimų, norite įsigyti ar norite daugiau sužinoti apie kitus šios firmos eterinius aliejus rašykite el paštu: sigitayl@gmail.com.
* 2004 m duomenys.
Maisto produkto ORAC vertė matuoja jo kovos su laisvaisiais radikalais pajėgumus. Džiovintų Goji uogų ORAC vertė, lyginant su visai skitais neapdorotais maisto produktais yra viena didžiausių!
Rekomenduoju naudoti Young Living firmos Goji uogas, kurios tikrai turės šiame straipsnyje išvardintas savybes. Jei turėsite klausimų, norite įsigyti ar norite daugiau sužinoti apie kitus šios firmos eterinius aliejus rašykite el paštu: sigitayl@gmail.com.
Šaltiniai:
Goji uogos: sveikatos ir ilgaamžiškumo paslaptis iš Himalajų. Autorius: Eglė Krištopaitytė
Eterinių aliejų vadovas
Seminarų medžiaga
Įvairūs internetiniai šaltiniai
Eterinių aliejų vadovas
Seminarų medžiaga
Įvairūs internetiniai šaltiniai
Komentarai
Rašyti komentarą